Kurzy vaření


Nové termíny školiček vaření jsou připravovány na podzim 2017 ( září/říjen ). Případní zájemci ať se ozvou pro další informace a rezervaci míst v kurzu. 


Jedna škola vaření obsahuje 4 návštěvy po min. 3,5 hodinách teorie a praxe přímo v kuchyni . Kurz probíhá 2x týdně ( pondělí a středy ) po dobu 14 dní a to vždy od 17.00 do min. 20.30
Konkrétní informace o kurzech dole pod fotkou ....



Obecně kurz vaření obsahuje teoretickou i praktickou ukázku vaření a pečení pokrmů na bázi makrobiotiky ( tzn. bez živočišných bílkovin { maso, vejce, mléčné výrobky }, jednoduchého cukru a bílé mouky ) 

Jednotlivé návštěvy trvají cca 3,5 až 4 hodiny a jedná se o čtyři lekce. V příkladu dva pondělky a dvě středy vždy od 17.00 do cca 20.30.

První lekce obsahuje úvod do vaření, rozdělení si talíře na tři základní složky obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Rozdělení poměrů na talíři z důvodu vyváženého poměru vlákniny, kompletní rostlinné bílkoviny, energetického obsahu cukrů a tuků a dodržení zásaditosti. 
Postup a přípravu polévky tj. zeleninového vývar s mořskou řasou a tepelně upravenou zeleninou. Teoretická i praktická ukázka tzn. uvaření polévky. 
Postup a přípravu hlavního jídla, ukázka přípravy zeleninové krémové omáčky, obilného knedlíku a zastoupení jedné z nabídky rostlinných bílkovin ( seitan / tofu ) 
Příprava a recept na dezert. 

Druhá lekce obsahuje : 
teoretickou část o luštěninách, rozdíl mezi rostlinnou a živočišnou bílkovinou z pohledu ostatních doplňků na talíři a z pohledu efektivity trávení a obsahu tuků
teoretickou část o správné přípravě a odstranění zátěžových prvků z luštěnin, variace zpracování luštěnin ve formě pomazánek, gulášů, příloh, nákypů atd....
Praktickou přípravu a ukázku vaření polévky se zavářkou a hlavního jídla s použitím jedné z luštěnin a dalších nezbytných doplňků talíře ( obilí, zelenina ) v různých formách ( dušení, pečení, pražení )
Dezert - pohár s dušeným ovocem

Třetí lekce obsahuje teoretickou část o tepelných úpravách zeleniny ( dušení, vaření, fritování, pečení, blanšírovaní, restovaní ) správné a nutné postupy a možnosti využití a kombinací u různých zelenin 
Ukázku a postup u nakládání zeleniny a vytváření mléčně kvašené zeleniny - dvě formy - ve vlastní šťávě / ve slaném nálevu
Praktická ukázka postupu úpravy jedné zeleniny na několik tepelných úprav, ukázka zpracování další formy rostlinné bílkoviny ( tempeh ) + obilná příloha kuskus
Dezert - bezlepkový koláč bez přidané mouky a cukru  

Čtvrtá lekce obsahuje : 
teoretickou část o obilovinách ( cukry v obilovinách, trávení obilí a jednoduchého cukru, celozrnná vs bílá mouka, lepek - stravitelnost / nestravitelnost, bílkoviny v obilí) 
Praktickou ukázku úpravy obilovin ve formě placek, 3 druhy teplých salátů, úpravu další rostlinné bílkoviny ( tofu ) 
Dezert : rychlý celozrnný špaldový koláč bez cukru s ovocem 


Obsah kurzu vaření se může měnit dle sezónní nabídky surovin případně požadavků skupiny či individuálního zaměření na konkrétní téma, koncepce je ovšem vždy dodržena. 

Platební podmínky a rezervace místa : 

Na kurz vaření je třeba se s předstihem nahlásit ( telefonicky, emailem nebo osobně na prodejně Gája ) . Počet míst je omezen a zájemci jsou kontaktování v pořadí v jakém se nahlásili. Kontaktováni jsou buď telefonicky ( 3x volám a pak zasílám kontaktní sms ) a nebo přes email. Čekám max. 2 dny na odpověď a pak kontaktuji následující zájemce. Maximální počet účastníků kurzu je 12 osob. 
Pokud má zájemce zakoupen dárkový poukaz na školu vaření je kontaktován přednostně. 
Po osobním domluvení konkrétního termínu kurzu vaření je nutné celý kurz nejdéle 3 pracovní dny před začátkem kurzu v celé výši uhradit. 
Dokud není kurz vaření zaplacen je možné přihlášku zrušit.
Dokud není kurz vaření zaplacen není přihláška pro obě strany závaznou. Teprve zaplacením kurzu má zájemce jisté místo v kurzu. 
Pokud je kurz vaření zaplacen a zájemce se nemůže na nastávající kurz dostavit je možné místo na kurzu převést na libovolného náhradníka. 
Pokud dá účastník kurzu včas vědět vynasnažíme se jeho místo obsadit náhradníkem a celou sumu mu vrátit. 
V případě, že se již nesežene náhradník nebo kurzu již probíhá musí si účastník sehnat náhradu nebo mu částka propadá. Kurz se platí až těsně před jeho začátkem, aby měl každý prostor si včas účast rozmyslet. Bohužel započatý kurz se nedá přerušit nebo nahradit v dalším kurzu s ohledem na ostatní účastníky. 
Pokud by byl kurz přerušen z naší strany ( zatím se ještě nestalo ) zařídím náhradu v novém termínu s ohledem na všechny účastníky ( pokud by se nenašel náhradní termín vyhovující všem účastníkům kurzu, nahradím ho individuálně ) 


Cena kurzu je 2420,- s DPH 
V ceně kurzu je započítána teorie, praktické ukázky a 4 večeře+ 4 dezerty.